Anne babasıyla yatan çocuklar mı?
Çocuklarıyla birlikte yatan anne baba mı?
Çocuklar neden anne babalarıyla birlikte yatar ya da anne babalar neden çocuklarının yanlarında yatmalarına izin verir?
Sık beslenme ihtiyacı nedeniyle, bebeğin altıncı ayına kadar anne babanın odasında yatması normal kabul edilebilirken, altıncı aydan sonra bebeğin kendi yatağında ve kendi odasında yatması gerekmektedir. Ancak yine de bebek beslenme gibi fizyolojik ihtiyaçları nedeniyle, anne babasına bağımlı olmasına rağmen, kendi yatağında ve odasında yatma alışkanlığı edinebilir.
Birçok aile hatta uzman görüşü sınırlandırılmış şekilde çocuklarının yanlarında yatmalarına izin verirken, bazıları kesin sınırlarla birlikte yatmayı reddeder.
Çocuğun anne babasıyla birlikte yatmak istemesinin nedenleri,
- Korkuları,
- Cinsiyetine bağlı anne babadan birine karşı kıskançlığı ya da
- Yeni doğan kardeşin ebeveyn odasında yatması olabilir.
Korkular, çocukluk döneminde soyut şeylere karşı yetersiz bilgisi nedeniyle oluşur ve genellikle doğaüstü canlılarla ilgilidir. Bu korkular çocukluk dönemi korkuları olarak adlandırılır ve gelişimsel olarak olağan bir durum olarak kabul edilir. Gün içinde ev içini gezmek, korkuları üzerine konuşmak, korkusunun resmini çizmek bu resmi komik bir hale getirip, evde belirlenen ortak alana asmak iyi gelecektir.
Cinsiyetine bağlı anne babadan birine karşı kıskançlık ise; kız çocuğun babasına, erkek çocuğun annesine karşıdır. Bu durumsa çocuğun kendi cinsiyetini tanımaya başladığı, cinsel kimliğine uygun davranma gayretinden kaynaklanır. Çocuğun anne ve babanın ortak bir dille sınır çizmesiyle bu nedenle oluşabilecek birlikte yatma talepleri sonlanacaktır.
Yeni doğan kardeşin ebeveyn odasında yatması; başlı başına evdeki tutum ve davranış değişikliklerine neden olur. Çocuğun kardeş nedenli anne baba odasından uzaklaştırılması yerine belli günler anne babanın odasında yatmasına izin verilmeli yada kademeli şekilde kardeşlerin kendi odalarında yatmaları konusunda yönlendirilmelilerdir.
Davranış çizelgeleri kullanmak da yine çocuğunuzun kendi yatağında yatması için oldukça yararlı olacaktır. Kendi yatağında yattığı her gün gülen yüz yada yıldız simgesini aldığında bir sonraki gün ise daha az direnç gösterecektir.
Bazen de çocuk kendi yatağında yatmaya hazırdır. Ancak buna rağmen anne baba kendi çocuğuyla yatma ihtiyacı nedeniyle bu hazır olma halini görmeyebilir ve çocuğuna fırsat tanımayabilir.
Anne babanın çocuğuyla birlikte yatmak istemesinin nedenleri,
- Anne baba boşanma öncesi ya da sonrası ebeveynlerden birinin yokluğu,
- Yoğun çalışma dönemleri çocuğa duyulan “özlem” gibi nedenler olabilir.
Ki bu nedenler hem ev içi dinamikleri, hem de anne baba arasındaki ilişkiyi olumsuz etkileyecektir.
Eşler arasındaki ilişkiyi bozan çocuk mudur?
Yoksa bozulan ilişkiyi düzeltmek için mi gelmiştir çocuk?
Peki bir kadınla bir erkeğin ilişkisi ne zaman başlamış ya da ne zaman, nasıl bitmiştir?
Bu sorular ilişkilerinde sorun yaşayan çiftler tarafından çoğu zaman paralel cevaplanamazken, ilişkide özel yaşantının azalması ile beraber çiftin en az biri tarafından çocuğunu partneri olarak konumlandırması üzerine, diğer yetişkinin yataktaki yerini de çocuk alır. Bazen de yoğun çalışan ebeveynlerden en az biri, çocukla az geçirilen zamana bağlı pişmanlık duygusu nedeniyle, “sözde” daha fazla vakit geçirmek adına çocuğu ebeveyne özel yatağa alabilir.
Hangi nedenle olursa olsun çocuğun anne babasıyla birlikte yatması, her iki tarafı da olumsuz etkilemektedir.
Çocuğun anne ve babasıyla yatması;
- Bireyselleşmesini ve
- Özgüven gelişimini engellerken,
- Bağımlı birey olma eğilimini artırır.
Anne babanın çocuğuyla yatması ise,
- Uyku düzensizliği yaşamasına,
- Yorgun uyanmasına,
- Fizyolojik bazı ağrılar yaşamasına ve
- Çiftin özel yaşamın olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
Tüm bunlara rağmen hala çocuğunuzla birlikte yatıyorsanız, bugün herkesin kendi yatağına dönmesi için; o büyük gün olabilir. Çünkü birlikte yatılan her geçen gün yatakları ayırmayı bir o kadar zorlaştıracaktır.